Tweede generatie Lytro Illum lichtveld camera aangekondigd

26/04/2014 at 20:49 ,

En jawel hoor, Lytro heeft een paar dagen geleden dan toch eindelijk de tweede generatie van haar unieke lichtveld-camera aangekondigd onder de naam Illum. Het bedrijf is al jaren bekend voor het op de markt brengen van zogenaamde lichtveld-camera’s, fototoestellen waarmee je na het schieten van een foto nog kan scherpstellen op elk stukje van het beeld.

Logisch vervolg op de Lytro

Tijdens de onthulling liet het bedrijf weten dat de Illum een ‘logisch vervolg’ is op al eerder uitgebrachte Lytro lichtveld-camera. Deze laatste was meer een ‘gadget’ waarmee het bedrijf wilde bewijzen dat het mogelijk is om lichtveld-toestellen te produceren die voor de consumentenmarkt aantrekkelijk zou kunnen zijn.

Met de Illum is het bedrijf een stap verder gegaan en hebben ze goed gekeken naar het ontwerp en kracht van het toestel. Zo heeft de Illum een veel krachtigere processor waarmee betere foto’s kunnen worden geschoten en heeft het ontwerp meer weg van een traditionele DSLR camera.

Het toestel weegt net iets minder dan 1 KG en beschikt over een vaste 30 – 250 mm lens met een vast diafragma van f/2 en 8 maal optische zoom. Aan de achterzijde van het toestel vinden – in tegenstelling tot veel DSLR camera’s – geen zoeker maar alleen een uitgebreid touchscreen waarmee foto’s direct bekeken en bewerkt kunnen worden.

Het idee achter lichtveld-fotografie is dat er niet een traditionele foto wordt gemaakt door licht op een sensor te laten vallen en dit ene moment op te nemen maar door de lichtstralen die door het diafragma komen ‘op te nemen’ en daarmee alle licht data (lees: elke mogelijke foto) van dat moment op te slaan. Resultaat: een foto die alle informatie bevat om achteraf via speciale software scherp te stellen op bepaalde punten van het plaatje.

Naar verwachting zal de Illum lichtveld-camera in Amerika zo’n 1500 dollar kosten, wat ten tijde van schrijven overeenkomt met ongeveer 1300 euro. Wanneer het toestel precies in de Nederlandse winkels zal liggen is nog niet bekend, maar hoogstwaarschijnlijk zal dit ergens later dit jaar zijn.

Reacties zijn gesloten