Ziehier een 46-Gigapixel panorama foto van de Melkweg!

25/10/2015 at 23:01 , ,

Onderzoekers aan de Ruhr Universiteit van Bochum hebben de afgelopen 5 jaar beeldmateriaal van de Melkweg verzameld en zowaar alles samengevoegd tot een gigantische Panorama van onze lokale sterrencluster!

Het complete bestand is net geen 200 GB groot en is daarom ook niet zomaar op de computer te bekijken. Op deze speciale website kun je alsnog het gehele plaatje stukje voor stukje bekijken.

2000810805

Grootste afbeelding van de ruimte

Volgens de onderzoekers van de Universiteit is deze panorama de grootste afbeelding die ooit van het heelal is gemaakt. Op de website waarop je de foto kunt bekijken is het mogelijk om de namen en/of coördinaten van bepaalde sterren in te voeren waarna de computer je direct dat gedeelte van de Melkweg laat zien.

De afgelopen vijf jaar werden een reeks aan telescopen in de Atacama-woestijn in Chili op de zuidelijke sterrenhemel gericht en werden dagelijks tientallen plaatjes opgeslagen van objecten met een variable helderheid. Denk hierbij aan sterren of sterrenformaties waarlangs planeten voorlangs schieten.

De gehele Melkweg (of in ieder geval de betreffende panorama) is onderverdeeld in 268 secties waarvan elke sectie dus een aantal dagen in de gaten werd gehouden. Tijdens het verloop van het project werden in totaal meer dan 50.000 nieuwe objecten aan de zuidelijke sterrenhemel ontdekt en werd de informatie opgeslagen in een grote afbeelding bestaande uit meer dan 46 miljard pixels.

Reacties zijn gesloten